Erkek ve kadında genital bölgede dokunmakla ağrılı üzeri su toplamış bir görüntü ile başlar. Başlangıçta ağrılı olan bu lezyonlar zaman içerisinde solarak üzeri kızarık ve ağrılı ülser (yara şeklinde lezyon) şekline dönüşür. İzlenen lezyonlar dudaklarda sıklıkla gördüğümüz uçuk enfeksiyonunun genital bölgede olan bir halidir. Dudakta görülen uçuk Herpes virüs T 1 ile izlenirken. Genital bölgedeki uçukta Herpes virüsünün Tip 2 rol oynamaktadır. İsimlendirmeleri farklı olsada genital bölgede dudak tipi (Tip 1) Herpes virüs enfeksiyonu izlenebilmektedir.
Herpes virüsü bir kez vücuda alındığında belli dönemlerde tekrarlayıcı enfeksiyonlara yol açar. Ağrı, kaşıntı, yanma hissi, genital bölgede uçuk benzeri döküntülerle kendini gösterir. Özellikle vücut direnci düştüğü anda yakınmalar başlar. İlk atak genelde 2-3 hafta sürer. Daha sonra tekrarlayan ataklar 3-5 günde kendiliğinden geçer. Etkili tedavi yoktur. Hayat boyu ataklar yapar. Uçuk oluştuğunda bu virüse etkili krem, ilaç tedavisi kullanılarak yakınmalar azaltılabilir. Bazı kişiler uzun süreli virüse etkili ilaç tedavisinden fayda görür. Kadına geçiş olduğunda, doğum sırasında bebeğe bulaşarak ciddi problemlere neden olabilir. Prezervatif korunmada yetersizdir.
KORUNMA: Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi Herpes ( Genital Ülser) hastalığından bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (çok sayıda partneri olan) ilişkiye girmekten kaçınmaktır. Ancak belirgin şekilde şüpheli olmayan birisi ile de cinsel ilişkide hastalık bulaşabileceği hatırlanmalıdır.