Prostat, yalnızca erkeklerde bulunan, idrar kesesinin altında yer alan ve idrar yolunu çepeçevre saran bir salgı bezidir. İlerleyen yaşla beraber bu organ büyümeye başlar ve prostat dokusu büyürken idrar yolunu tıkayarak idrar akışını engeller. Bu hastalığın seyrinde, tıkanıklığın derecesine bağlı olarak hastalarda idrar yapmayla ilgili şikayetler başlar. Bu duruma iyi huylu prostat büyümesi veya tıbbi adıyla BPH (benign prostatic hyperplasia) denmektedir. Altmış yaşın üzerindeki hastaların yaklaşık yarısında, 85 yaşın üzerindeki hastaların ise %90’ında görülür.
Green Light prostat ameliyatı, bir lazer tedavisidir. Tedavi sayesinde büyüyen prostat bezi buharlaştırılır. Bu yöntem açık prostat ameliyatı ya da TUR gibi tedavilere göre, kısa sürede etkin çözümler sunar. Lazer dalgasının kanda absorbe olması bu tedaviyi özel kılmaktadır. Bunun yanında hücre düzeyinde hızla emilim olduğundan, büyüyen prostat buharlaşır ve prostatın çevresini sarmış ince alanda kanamayı önleyerek onarır.
GreenLight Lazer Prostat Büyümesi Tedavisi nasıl yapılır?
Operasyon genel anestezi altında veya lomber anestezi ile (genel anestezi vermeden bel bölgesinden yapılan bir iğne ile) yapılabilmektedir. Çok riskli hastalarda lokal anestezi yöntemleri de kullanılabilir. Hastanın idrar yolundan (Üretra) özel bir aletle (sistoskop) girilerek mesane ve prostat görülür ve aletin içinden sevk edilen lazer probundan çıkan ışınlarla prostat buharlaştırılır. Lazer ışınıyla prostat dokusunun ani buharlaştırılması sonucu idrarın rahat akışına izin verecek bir kavite (boşluk) oluşturulmaktadır. Doğal idrar akışı işlemden 24 saat sonra normal durumuna döner ve idrar yolu belirtileri hastaların çoğunluğunda hızlı bir şekilde kaybolur. Ameliyat sonrası patolojik inceleme için doku çıkartılmadığı için bu yöntem öncesi tüm hastaların mutlaka prostat kanseri yönünden incelemelerinin yapılmış olması gerekir.
GreenLight Lazer Tedavisi nerede yapılır, ameliyat sonrası yatış gerekli mi?
Bu işlem, bir hastane ayakta tedavi merkezinde veya cerrahi olanakların bulunduğu bir muayenehanede yapılabilir. Genelde gece sağlık tesisinde kalmak gerekmez. Ancak bazı durumlarda, hasta çok uzun mesafeli bir yolculuk yaparsa, diğer tıbbi sorunları varsa veya zayıf düşmüşse, hastadan gece kalması istenebilir.
Greenlight prostat ameliyatının diğer yöntemlere göre üstünlükleri nelerdir?
Cerrahi işlemlerin kontrollü travma oldukları düşünüldüğünde, bu yöntemin prostat büyümesi nedeniyle gerçekleştirilen cerrahi girişimler içinde en az travmaya neden olduğu söylenebilir. Diğer yöntemlerde düzelme geçici olduğundan, aylar sonra sorun yeniden gelişebilir. Hastaların çoğunda idrar tıkanıklığı gelişebildiği gibi, aylarca sonda takılması da gerekebilir. Araştırmalarda elde edilen sonuçlar, bu yöntemin TURP ameliyatına göre avantajlı olduğunu belirlemiştir. Bunlar;
- Uygulamanın kansız olması: Bu buharlaşan bölümün altında yer alan kanamayı durduran etkendir. Kanamanın meydana gelmemesi yüzünden hastaya kan verme ve mesane yıkanması gibi uygulamalar yapılmaz.
- Hastanede kalma ve sonda takılma süresinin kısa olması: Bu tedavi ayakta uygulanabilecek bir işlem halindedir. Prostat büyük olmadığında ve mesanenin fonksiyonları iyi olduğunda, hastaya sonda takılmasına gerek kalmaz. Birkaç saat içinde hasta taburcu edilebilir.
- Sertleşme bozukluğuna neden olmaması: Green Light cihazıyla yapılan işlemde, lazerin dokunun 1-2 mm derinliğine kadar etki etmesi nedeniyle sertleşmeyle alakalı olan sinir zarar görmez.
- Meninin geriye kaçması daha düşüktür: Bu risk açık ve kapalı ameliyatlarda % 75-90 seviyelerinde olurken, lazerle yapıldığında % 40-50 oranında olur.
- Lokal anestezi altında uygulanabilir: Bu yöntem özellikle akciğer ve kalp sorunu olan hastalarda, ameliyat olamayacaklarda lokal anesteziyle yapılabilir.
- Kanama bozukluğu olanlarda uygulanabilir: Prostat hastalarında kan sulandırıcı ilaçların TURP ameliyatı öncesinde kesilmesi gerekir. Green Light prostat ameliyatında ise, bunların kesilmesine gerek yoktur.
Green Light prostat ameliyatı hangi hastalara uygulanabilir?
- Obstrüksiyon yapıcı prostatı olan hastalar
- Cerrahi tedavi gereken prostat büyümesi hastaları
- İdrar tıkanıklığı olanlar Üretrada ya da idrar kesesi boynunda daralma olanlarda
- Diğer tedavilerden sonuç alınamayan hastalarda
- Hastalarda yaş sınırı olmadan uygulanabilen bir tedavidir
GreenLight Lazer ameliyatının riskleri / olumsuzlukları nelerdir?
- Narkoz veya belden uyuşturma gerekli olduğundan, anesteziye bağlı riskler oluşabilir.
- Aşırı derecede yorgun mesanesi olan veya bazı şeker hastalarında, hastalarda idrar sondasının daha uzun bir süre kalması gerekebilir.
- Meni çıkışının azalması veya hiç olmaması durumu görülebilir.
- İktidarsızlık veya idrar kaçırma görülebilir, ancak bu oran düşüktür.
Greenlight Lazer Prostat Büyümesi Lazer Tedavisi Animasyon
Greenlight Lazer Prostat Büyümesi Tedavisi Operasyon Videosu